ICE MC

Han föddes 1965 i England men hans föräldrar är från Jamaica. Ian fick under tiden på high school smeknamnet Ice. Under uppväxten växte han upp med reggae och hemma talades det jamaicanska. Detta var en fördel när han under 80-talet började rappa och toasta, han var även intresserad av breakdance och gick med i en dansgrupp samt lärde ut breakdance. I slutet av 80-talet mötte han i Italien musikproducenten Roberto Zanetti även kallad Robyx. Tillsammans skapade de en singel, Easy, med Ian som rappare och Robyx som kompositör och producent. De gav ut singeln under artistnamnet Ice MC på Robyx egna skivbolag. Easy, har influenser från hip-hop och breakdance, den blev en stor succé i Europa och följdes av flera album.

Under det tidiga 90-talet, blev Robyx en av de största producenterna inom Eurodance vilket också märktes på Ice MC:s skiva Ice’n Green släppt 1994. Bland annat anlitades sångerskan Alexia för att stå för sången medan Ian fortfarande stod för rap och toasting. På albumet fanns bland annat sångerna Think about the Way och It’s a Rainy Day vilka blev enorma succéer och fortfarande kan höras på radio och discon i Europa. Fastän de flesta sångerna på albumet är Eurodance, har det tydliga influenser från Italiensk musik. Detta märks tydligt på Dark Night Rider och It’s a Rainy Day.

1995 avslutades samarbetet mellan Ian och Robyx. Ian och Robyx ville båda använda artistnamnet Ice Mc för framtida skivor så det gick till domstolsförhandling. Ian fick rätt att fortsätta kalla sig för Ice Mc och tog med sig artistnamnet till ett nytt skivbolag. 1996 kom nästa Ice MC album kallat The Dredatour, Ian hade använt sig av nya låtskrivare och producenter. Även sångerna på detta album var Eurodance, mest känd blev Give me the Light, men själva albumet blev inte en så stor succé som Ice’n Green.

BOKA ARTIST