PANDORA

PANDORA 2017

Anneli Pandora Magnusson föddes 1970 i Västerås och växte upp i lilla Björkbacken i Västmanland. Nu bor hon sedan 1997 i en herrgård utanför Kungsör.

SÅ BÖRJADE DET

1993 slog Pandora igenom stort i såväl Sverige som resten av världen med debutsingeln “Trust Me”, som blev en monsterhit och dessutom den mest sålda svenska singeln det året. Det sparkade igång en internationell karriär och hitsinglarna radades därefter upp. Radio-, dans- och försäljningslistorna invaderades av låtar som “One of us”, “Tell the world”, “Don’t you know”, “A little bit”, “Come on and do it”, “Don’t worry”, “Smile n’ shine”, “This could be heaven” och den officiella tyska låten för vinter-OS i Nagano 1998, “Let your spirit fly”, och sist men inte minst den ryska låten ”Why – Magistral”, där hon delvis sjunger på ryska, för att bara nämna några av hitsen i hennes digra låtkatalog.

EN PIONJÄR FÖR SIN GENRE

Fram till i dag har Pandora släppt 12 fullängdsalbum, 25 hitsinglar, sålt över 6 000 000 album, fått 19 guld- och platinautmärkelser, spelat in 13 musikvideor och gjort över 1000 spelningar jorden runt. Det här gör Pandora till en ”pionjär för sin genre” och en av Sveriges största artister både här hemma och utomlands. Pandora var eurodance redan innan genren kallades så.

VISSTE DU ATT?

Pandora har haft ett hamburgermål och en kaffedrink uppkallade efter sig i Finland, muffins i Japan och en ”Pandora-barbiedocka” i Australien. Hon har sjungit duett med bland andra Eric Martin, från världskända rockgruppen Mr Big, och trefaldige Eurovision Song Contest-vinnaren Johnny Logan. Hon har medverkat två gånger i den svenska Melodifestivalen, 2003 och 2004. I England fick hon väldigt mycket uppmärksamhet och rubriker som den svenska popartisten som blev ”bestulen” på sin låt ”On a night like this”, efter att Kylie Minogue gjort en cover på den. Som enda artist uppträdde Pandora själv på gitarr och sång inför Kung Carl XVI Gustaf med sällskap på Västerås slott 2015.

TURNÉER & FÖRELÄSNINGAR

Pandora är technodrottningen som med tiden breddat sin repertoar och hon är en av få artister som år efter år, under egna turnéer, har uppträtt med enbart eget material. Hon har, förutom Sverige och Finland, uppträtt och turnerat i Japan, Korea, Kina, Australien, Sydafrika, Mexiko, Tyskland, Spanien, Estland, Lettland och Ryssland. Pandora är nuförtiden lika flitigt bokad på festivaler och företagsevents som på nattklubbar och ibland även kyrkor. 2010 gjorde hon en succéartad show med finska Riku Niemi Orchestra, där hon framförde sina hits i vackra arrangemang av Riku speciellt för hans orkester. Hon föreläser också om sin starka livshistoria, privat och som artist, under titeln ”Trust Me – vem kan man lita på?”, där hon förutom att prata även sjunger egna, nyskrivna låtar till eget gitarrackompanjemang.

BOKA ARTIST